IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

Üheksanda nädala ülesandena tuli välja tuua kaks tuntud erinevat tüüpi IT-juhti ning neid iseloomustada.

Esiteks tooksin välja teada-tuntud Steve Jobsi - tuntud nii oma juhtimisstiili kui ka tabavate ütlustega. Steve Jobs oli enesekindel, hea suhtleja ja jutuvestja, ta oli laia silmaringiga ning teadlik sellest, kuidas tema ettevõtmine oskab maailma parandada. Jobs oskas oma vigadest õppida ja seejärel seda enda kasuks pöörata (Apple'ist vallandamine ja seejärel sinna taas naasemine).
Jobsil oli väga tugev visioon ja ta oli tuntud ka selle poolest, et tahtis tegutseda kohe ning mitte jääda ootama nö õige aja saabumist.
Mina liigitaks Steve Jobsi nii juhi (leader) ja arengumootor (change agent) alla. Samas oli temas ka ülemust (power broker), arvestades tema perfektsionismi ja kohati väga kriitilisi ütlusi.

Teise näite tooksin 2017 aastal Eestis esmakordselt toimunud konkursilt "Aasta mõjukaim IT-juht", mille raames tunnustatakse silmapaistvaid ja mõjukaid IT-juhte. Valisin nominentide hulgast mulle kõige põnevama iseloomustusega tundunud isiku -  Siiri Pärksoni Kirjandusmuuseumist ning teda iseloomustati järgnevalt :

"Siiri Pärkson on Eesti Kirjandusmuuseumis töötatud ühe aasta jooksu loonud uue innovaatilise IT töökultuuri, veennud inimesi IT kõigi aspektide (ka andmeturve, varundamine, kesksete teenuste kasutamine, nt pilveteenus, ISKE) vajalikkuses. Ta on julgenud teha asju, mida inimesed pole organisatsioonis harjunud aastakümneid tegema. Ta on ümber profileerinud seniste IT töötajate rollid ning asunud jõuliselt IT valdkonda arendama. 
Ühelt poolt on kirjandusmuuseumis loodud üle 60 andmebaasi, mida on vaja konsolideerida ja arendada, teiselt poolt on ta asunud koostöös Keeleressursside keskusega kirjandusmuuseumi kirjanduse, folkloori ja kultuuriloolisi andmebaase muutma keeleandmebaasideks, et see ressurss oleks kasutatav eesti keele keeletehnoloogilise toe loomiseks. Tema ellu viidud muudatused on väga mõjukad, neist võidab väga suur kirjandusmuuseumi varade kasutajaskond nii Eestis kui ka kogu maailmas. Eesti Kirjandusmuuseum on kõige edukam humanitaarteaduslik asutus Eestis. Kirjandusmuuseumi juures tegutseb "Eesti-uuringute tippkeskus". Siiri Pärkson on märkimisväärselt kaasa aidanud kirjandusmuuseumi edukusele ning väärib kindlasti tiitlit Aasta Mõjukaim IT-juht."


Kirjelduse põhjal nimetaksin teda nii arengumootoriks (sest on ühe aasta jooksul suutnud uuendada töökultuuri IT-sõbralikumaks ning muutnud töötajate suhtumist sellesse), treener/juhendaja (tõenäoliselt ilma selliste omadusteta ei oleks ta suutnud ümber kujundada seniste IT-töötajate rolle). Kindlasti on temas ka mentor/juhendaja omadusi, sest teadlikkust IT-osas on ta ju ettevõttes suurendanud. 


Allikad:
1. http://www.businessinsider.com/what-i-learned-about-leadership-from-steve-jobs-2017-7
2. http://www.ituudised.ee/uudised/2017/05/23/aasta-mojukaim-it-juht-on-agnes-roos

Comments

Popular posts from this blog

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus