II nädal - nähtuseid Interneti ajaloost


Internetiprotokollistik ehk TCP/IP põhineb juba 1974. aastal DARPA e. Ameerika Ühendriikide Kaitseministeeriumi poolt loodud TCP-l. See arenes ARPANETist (Advanced Research Projects Agency Network), mis oli maailma esimene ulatuslik võrk ja Interneti eelkäija. Sellest 4 aastat hiljem eraldati IP (Internet Protocol) eraldi komponendina ja sündiski tänaseni Interneti aluspõhjaks olev TCP/IP protokoll. See on andmevahetusprotokollide komplekt, millega tagatakse Interneti ja muude võrkude toimimine. IP abil saab grupp eraldiseisvaid võrke üksteisega töötada ja luua globaalne võrk ehk Internet.  
IPv4 (Internet Protocol Version 4) oli esimene laialt kasutatav versioon IP-st. Kuna aga selle aadressi pikkuseks on 32 bitti (e 4 baiti) ja selle korral ei jätkunud unikaalseid IP-aadresse kiire võrguseadmete arvu kasvu võttu, siis loodi IP-protokolli uuem versioon IPv6 (128 bitti). 
IP-aadress on näide nähtusest/tehnoloogiast, mis on siiani kasutuses ja tänasele netikasutajale endiselt tuttav.

Dial-upi enam Eestis ei kasutata, kuid vähesel määral võib ta siiski olla veel kasutusel sellistes piirkondades, kus muud vormid kättesaadavad pole või nende kulud liiga kõrged on. Sellegipoolest klassifitseeriksin ma antud tehnoloogia pigem "välja surnute" kategooriasse. 
Dial-up ehk Internetti sissehelistamine on olnud saadaval 1980ndatest alates ja selle jaoks on vajalik telefoniliini ja modemi olemasolu. See ühendus on aeglane (2400 bps kuni 56 Kbps)  ja sobib kasutamiseks eelkõige väikese tarbimisega kasutajale, kes soovib aeg-ajalt saata ja lugeda e-maile jms, tema eeliseks on soodne hind. Dial-upi puhul annab ühenduse loomise programm modemile käsu valida Interneti teenusepakkuja ning seejärel vastab talle ühendusserveri modem. Luuakse sideliin ja tekib andmesidekanal, milles on võimalik pakette ehk andmeid edastada. 
Enamjaolt asendab dial-upi tänapäeval lairibaühendus.


Allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet#Merging_the_networks_and_creating_the_Internet_.281973.E2.80.9395.29

https://landfield.pri.ee/Windows_7/Win7_Network_1.html

Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid