Õpetlikud näited ebaõnnestumiste kohta

Esialgu plaanisin antud postituses kirjeldada selliseid ebaõnnestumisi, millest ise varasemalt teadlik ja mille kõigiga ka kokku puutunud olen (nt Windows Vista, Google Glass ja Orkut). Iseenda harimise huvides otsustasin siiski otsida selliseid näiteid, millest ise varem väga vähe teadsin või üldse teadlik polnud:

Microsoft KIN - Microsofti telefoniprojekt, mis oli suunatud sotsiaalmeedia kasutajatele, eelkõige noortele vanuses 15-30. Telefon tuli välja aastal 2010 ning püsis "elus" vaid 6 nädalat.
Iseenesest ju tore mõte teha toode, mis on suunatud kindlale grupile kasutajatele, kuid IOS-i ja Androidi kõrval tundub tegemist olevat siiski üsna mõttetu leiutisega. Miks peaks keegi eelistama väiksema funktsionaalsusega toodet (kuhu näiteks ei olnud võimalik kolmandate osapoolte rakendusi tõmmata)? Androidi ja IOS-i puhul on mängimisruum piisavalt suur, need võimaldavad sisuliselt telefoni täpselt enda käe järgi seada (nt hangid selliseid rakendusi nagu soovid). Vaevalt, et peamiselt sotsiaalmeediat kasutavaid inimesi on nende juures häirinud see, et seal "liiga palju" võimalusi on.


Pean Steve Jobsi ja Henry Fordi ütlusi selle kohta õigeks, et klient ise tegelikult ei pruugi teadagi, mida ta tahab (Kui inimestelt oleks enne autode olemasolu küsitud, mida nad tahaks, siis oleks nad vastanud, et kiiremaid hobuseid). Küll aga tundub Microsoft KIN näitel, et võib-olla oleks tulnud eelnevalt põhjalikumalt 'kodutööd' teha ja uurida, kas sellisel tootel üldse turgu oleks. 

Microsoft Windows ME - Windows Millennium Edition tuli välja 14. septembril aastal 2000. Ta oli Windows 98 järeltulija, suutis turul vastu pidada umbes aasta ja seejärel vahetati välja Windows XP vastu. Seda on nimetatud kõige jubedamaks operatsioonisüsteemiks, mis Microsofti poolt toodetud, sest tegemist oli väga ebastabiilse ja bug-e täis tootega. 
Väidetavalt oli selle kõige naljakamaks crashimise põhjuseks hiire liigutamine - kui läksid korra arvuti tagant eemale ja ei olnud mõned minutid aktiivne ning tulid hiljem tagasi ja liigutasid hiirt, suutis kogu OS crashida.


Toode oli nii probleemne põhjusel, et ei olnud lõplikult valmis. Microsoft kiirustas uue OS turuletoomisega ning andis välja nö pooliku toote, kuna Windows 2000 (ehk XP) ei olnud veel väljalaskmiseks valmis. Sellest annabki õppida teada-tuntud tõde: kui teed, tee korralikult. Poolikud ja kiirustatud otsused ning lahendused võivad mainet kahjustada ning pigem tulla veidi hiljem aga korraliku tootega välja - see toob lõppkokkuvõttes palju rohkem kasu ning ka kulud on väiksemad. 

Google Buzz - Et Twitterile ja Facebookile konkurentsi pakkuda, tuli Google aastal 2010 välja Gmaili laienduse - Google Buzziga. Probleemiks selle juures oli privaatsus - nimelt olid nt isikute kontaktid nähtavad ja kättesaadavad. Lisaks kasutas Google algoritmi, mis pidas kõiki isikuid, kellega olid meilivahetuses olnud, sinu nö  võrgustikuks - see aga pole päris õige lähenemine, sest e-maili teel tuleb tihti ette selliseid kontakte ja pöördumisi, mis on ühekordsed ning hiljem täiesti ebavajalikud. 


Juba 2011 aastal pandi teenus kinni. Tõenäoliselt oli Google Buzzi puhul lisaks muule halb ka ajastus - atraktiivsemad alternatiivid olid juba olemas ja Google jäi lihtsalt hiljaks. 

Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid