VI nädal - Arvutid ja paragrahvid I

Kuuenda nädala postituses tuli lugeda Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust 'The Case for Copyright Reform' kokkuvõte nende ettepanekutest ja neile hinnang anda.

Ettepanekud olid järgmised:
1. Moral Rights Unchanged ehk autor jääb alati autoriks - absoluutselt nõus. See oleks imelik ja vale, kui mingist hetkest saaks keegi end vale asja autoriks pidada.
2. Free Non-Commercial Sharing - kõige jagamine on tänapäeval juba nii tavaline ja igapäevane. Inimesed jagavad sotsiaalmeedias mitte ainult enda mõtteid ja loomingut, aga ka teiste oma (nt laulud/videod). Artikkel kajastab seda, et selline jagamine võiks olla inimeselt-inimesele vabalt lubatud ja tasuline/autoriõigusi arvestav vaid juhul, kui tegemist on kaubandusliku/kommertseesmärgil jagatava teosega. Ka sellega olen ma nõus, justnimelt eelpool mainitud põhjusel - see on tänapäeval nii harjumuspärane midagi jagada ja peamiselt on ju eesmärgiks just nt selle laulu või video autori nn tunnustamine ("Vaadake/kuulake kui hea laul/video!").
3. 20 years of Commercial Monopoly - ettepanek lühendada aega, mille jooksul teos on autoriõigustega kaitstud, 20 aasta peale (alates avaldamisest). Ei oska otseselt selle punkti juures seisukohta võtta - ei ole sellist kokkupuudet endal, et oskaks mõelda või arvamust omada, et milline oleks siinkohal mõistlik aeg.
4. Registration After 5 years - teosed tuleks 5a pärast avaldamist registreerida, et ei tekiks olukorda nagu praegu, et paljud tööd on autoriõiguste all kuid autorit on raske leida. Tundub samuti mõistlik idee.
5. Free Sampling - soovitakse panna samad tingimused muusikale ja filmidele, nagu seda praegu on nt tekstil - ehk siis mingitele osadele saab viidata. Olen sellega nõus, kuid alati peaks viitama sel juhul ka originaali autorile ja see selgelt välja tooma. Sellisel juhul on minu arvates see vägagi mõistlik.
6. A Ban on DRM - Digital Rights Management/Digital Restrictions Management kontrollib ja piirab inimeste võimalust teoseid kopeerida/kasutada. Nad võivad keelata ka selliste teoste kopeerimise, millele tegelikult on õigused olemas. Leian, et sellesmõttes on sellel punktil iva sees, et kui seadusandlus näiteks peaks mingitlaadi kopeerimist/kasutamist lubama, siis on veidi vastuoluline, kui seda üks korporatsioon järsku ei luba (st seadus peaks ikka kõrgemal ja olulisem olema).

Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid