VII nädal - Litsentsid ja autoriõigus

Kui Copyright/autoriõigus on loodud eesmärgiga säilitada autori kontroll teose kopeerimise, levitamise ning teosesse muudatuste tegemise üle, siis copyleft on loodud eesmärgiga säilitada teose levitamis- ning muutmisvabadus kasutajate ning järgmiste autorite jaoks. Copylefti põhimõtet rakendatakse tavaliselt vabakasutuslitsentsi abil. Selle eesmärk on anda kasutajale õigused kopeerida, muuta ja levitada programme ning tagada, et kõigi tuletatud programmide uued omanikud saaksid samad õigused. Litsentsivalikul tuleb, nagu ka kõigi muude (suuremate) otsuste puhul end kurssi viia võimalike variantidega ja valida sealt sobivaim. 

Copyleft jaguneb erinevateks tasemeteks: 
Väga tugev litsents (AGPL) - loeb levitamiseks ka võrgu kaudu programmi kasutamist ja nõuab ka sel juhul lähtekoodi avalikustamist. Näiteks MuPDF -  avatud lähtekoodiga tarkvararakendus ning võimaldab PDF-i, XPS-i ja E-raamatuid vaadata. Veel näited on loetletud nt sellel lingil. Vaba tarkvara juures kõige levinum copyleft-litsents on GNU GPL ehk tugev litsents. Tugev copyleft nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla. Lisaks - selle puhul ei loeta üle veebi kasutatavat tarkvara levitamiseks ning kuna enda tarbeks tehtud muudatusi avalikustama ei pea, siis ei rakendu siin lähtekoodi avalikustamise nõue. Näiteks Notepad ++. Nõrk litsents (GNU LGPL)  lubab erandeid - ei pea kõiki tuletatud komponente viima sama litsentsi alla. Seda kasutatakse tavaliselt teekide loomisel. Näiteks Mozilla ja 7-Zip.
Puuduv litsents - Copyleft klausli puudumisel võib avavarast tuletada ka ärivaralise koodi ehk saab ärivara luua. Nt Apache. 



Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid