X nädal - Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini

Nädala teemaks on arvustuse kirjutamine Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO-le.

Tegemist oli põneva ja lõbusa lugemisega, mis kirjeldas häkkereid (mõtteviisi, väärtuseid) ning rääkis sellest, kuidas saada häkkeriks. Minu jaoks oli ta huvitav juba seetõttu, et pole sarnase kirjutisega varem kokku puutunud - nii sisu kui vormi poolest. Tegemist oli lihtsa, kuid samas hariva lugemisega ning pani mind rohkem häkkeri-teemadele mõtlema.

Esmalt tehti selgeks, et häkkeri mõistega eksitakse tihti (tunnistan, et ka isiklikult sain nende erinevusest teada alles ca aasta tagasi) ning mõeldakse tegelikult kräkkerit. Häkker nimelt on tipp-programmeerija, kes oskab probleeme lahendada ehk teeb asju, kräkker aga lõhub neid ning on pigem vastutustundetu ja laisk. 

Milline on häkkerlik suhtumine? 
Häkkeriks saamine nõuab intelligentsust, praktikat, pühendumist ja rasket tööd. Häkkerid jumaldavad kompetentsi, sest selle austamine paneb ka ennast pingutama, et mõni uus kompetents saavutada.
Häkkerid peavad olema motiveeritud probleeme lahendama - selleks on vaja piisavalt intelligentsust ning pidevat oskuste edendamist. Nende kommuun toimib selliselt, et vastastikust aega austatakse ja seetõttu jagatakse enda tulemusi alati ka teistega, et keegi ei peaks sama asja nö uuesti leiutama (kui ei ole just tegu tulemuse veel parema lahendusega). 


Millised on häkkeri põhioskused? 
Kõige olulisem on loomulikult programmeerimine - mitte lihtsalt mõne programmeerimiskeele oskus, vaid selline tase, kus uue keele õppimine võtaks aega vaid päevi. Järgmine samm, mida tasub teha, on hankida endale Linux või üks BSD Unixitest ning paigaldada see enda arvutisse - "Õpi seda. Jooksuta seda. Torgi seda. Käi sellega Internetis. Loe koodi. Muuda koodi". Samuti tuleb osata veebiga töötada - selleks tasub omada teistele häkkeritele huvitava ja kasuliku sisuga kodulehte ning soovitatavalt inglise keeles. Nimelt on selles keeles kõige rikkalikum tehniline sõnavara ning on antud kontekstis parimaks töövahendiks. 

Staatus häkkerikultuuris - häkkerlus püsib reputatsioonil, sest üldiselt hindab sinu "tööd" kõrvalolev isik.  Austuse pälvimiseks tuleks kirjutada avatud lähtekoodiga tarkvara sealjuures teisi selliseid testida ja siluda aidates. Samuti on au sees kasuliku teabe avaldamine ja infrastruktuuri hooldada aitamine. 

Lisaks andis autor mõningad nõuanded, millega veel 'stiilipunkte' teenida saaks - nendest ehk põnevaimad olid minu jaoks emakeeles korrektselt kirjutama õppimine ning seos muusikakuulamise ja/või mõne pilli mängimisega. 



Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus