XI nädal - Arendus- ja ärimudelid

Tarkvara arendus- ja ärimudelid konkreetsete projektide näitel

Pipedrive  - Scrum


Pipedrive armastab lähtuda enda arenduses sarnasest põhimõttest nagu ka pikamaajooksuga tegeledes mõistlik: jagada distants väiksemateks osadeks - joosta kuni esimese verstapostini, seejärel valida uus ja joosta selleni. Seejärel korrata tehtut. 

Arenduses lähtuvad nad sellest seeõttu, et väidetavalt teavad, kuhu soovivad jõuda, kuid tajuvad ka seda, et teekond sinnani on pikk ja on mõistlik seda teha sammhaaval. 
Enne Scrumi kasutusele võtmist arendati suuremaid tükke korraga (mitme iteratsiooni vältel) ning alles seejärel lisati tootesse (pandi Live) , kuid sellise praktikaga juhtus tihti, et töö tuli pausile panna, sest midagi olulisemat tuli vahele ning jäi seejärel seisma "sahtlisse" mitmeks kuuks. 
Kui kasutusele võeti Scrum, siis jagati töötajad väiksemateks tiimideks ja muudeti üks sprint vaid ühe nädala pikkuseks. Nende eesmärgiks on jõuda ideest implementeerimiseni võimalikult kiiresti. 
Efektiivsuse ja mõju mõõtmiseks kasutavad nad mitmeid indikaatoreid ning üritavad hoida seeläbi näiteks bug'ide skoori positiivsena ehk siis parandada rohkem vigu kui lisada neid teadaolevate vigade listi.

Pole küll isiklikult Pipedrivega kokku puutunud rohkemal määral kui see, et osad tuttavad seal töötavad ning seetõttu ei oska öelda, kui täpselt Scrumi reegleid reaalsuses järgitakse. Loetud allikate järgi tundub, et üsna "raamatu järgi" ehk siis üsna täpset Scrumi ning see paistab hästi töötavat. Isiklikult arvan, et Scrumi ongi lihtsam ja mugavam kasutada tootearenduses.


Microsoft Office 365 - SaaS


Office 365 on SaaS (Software as a Service - tarkvara kui teenus), mille puhul on tegemist täielikult kuni rakendustarkvarani pilveandmetöötlusega hõlmatud lahendusega ning see on suunatud eelkõige lõppkasutajale, kelleks ei pea olema ilmtingimata IT-spetsialistid. Teenuse ideeks on pakkuda Office platvorm välja veebipõhisena ja majutatult ning vähendada seega litsentsidele ja arvutite haldamisele tehtavaid kulutusi. 

Pilvepõhine Microsoft Office 365 võimaldab luua, muuta ja jagada sisu igast PC-st, Macist, iOSist, Androidist või Windowsist reaalajas ja võtta ühendust kolleegide ja klientidega e-mailist kuni videokonverentsideni. 

Microsoft Office 365 ning sellesarnaste teenustega (Dropbox jms) olen isiklikult samuti kokku puutunud ning tuleb tunnistada, et väga teisiti enam ei oskaksi. Olen üsna harjunud, et saan oma failidele vajaduse korral igast seadmest ligi. Samuti näiteks mitme inimesega koos mõne töö/faili tegemisel on ääretult mugav kasutada varianti, kus kõik osapooled saavad korraga tööd teha ja see on ka teistele kohe nähtav.  



Allikad: 

https://blog.pipedrive.com/2015/05/how-we-run-engineering-at-pipedrive/
https://en.wikipedia.org/wiki/Office_365

Comments

Popular posts from this blog

IX nädal - IT-juhtimine ja riskihaldus

XIV nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

XII nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus